Comunitate

TOATE ŞTIRILE DIN SECŢIUNEA COMUNITATE

___________________________________________________________________________________________________________
2012

07 MAR| Doi tineri din comuna Preuteşti sunt principalii suspecţi de comiterea mai multor furturi produse în localităţi din zona Fălticeni, în cursul lunilor ianuarie şi februarie. Se pare că cei dou erau atraşi de uneletele folosite în construcţii, biciclete şi telefoane, dar nu s-au temut să fure şi conservele unei femei din Fălticeni. Cei doi au fost identificaţi la începutul săptămânii, după ce mai mutebunuri au fost găsite într-o căruţă abndonată pe raza comunei Hârtop. În cauză poliţiştii au şi un al treilea suspect, un minor de 14 ani, consătean cu primii doi.

16 IAN|Fălticenencele vor avea o mulţumire în plus pentru perioada în care vor fi nevoite să rămână acasă să-şi crească pruncii. Din 2012, concediile pentru creşterea copilului sunt considerate vechime în specialitate. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2011 reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială, act normativ care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2012. Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

13 IAN| De luni, fălticenenii pot depune cereri de restituire a banilor plătiţi în plus pentru vechea taxă de poluare auto. Legea care aprobă noua taxă auto a fost publicată marţi în Monitorul Oficial şi intră în vigoare la 3 zile de la publicare, adică astăzi, 13 ianuarie. Formulare vor fi însă disponibile abia de luni, 16 ianuarie, la directiile de finanţe judeţene. Legea prevede o reducere a taxei cu până la 25%, dar stabileşte şi că taxa trebuie plătită inclusiv de autoturismele înmatriculate în România înainte de 2007, pentru care nu a fost platită o astfel de taxă.

10 IAN| Asiguratorii aplică noi reguli în relaţia cu fălticenenii care vor să-şi asigure maşinile. De la 1 ianuarie 2012, au crescut limitele de despăgubire, adică sumele maxime care pot fi primite din partea companiei de asigurări, în cazul în care sunteţi prejudiciaţi. Plafonul maxim de despagubire pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, a crescut la 1.000.000 euro de la 750.000 de euro. De asemenea, limita de despăgubire pentru vătămări corporale şi decese este situată la 5.000.000 euro, faţă de 3.500.000 de euro, plafonul stabilit pentru anul 2011.

09 IAN| La 17 ani a comis trei infracţiuni rutiere dintr-un singur foc. Duminică, pe un drum judeţean din comuna Bogdăneşti, un echipaj de poliție a procedat la oprirea motocicletei unui tânăr, din localitate, care nu posedă permis de conducere, iar motocicleta are o capacitatea cilindrică de 125 cmc. Cu ocazia verificărilor efectuate s-a mai constatat că numărul de înmatriculare montat pe vehicul aparținea unui motoscuter înstrăinat în luna noiembrie 2011. În cauză s-a întocmit dosar penal, tânărul, fiind cercetat sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni la regimul circulației, respectiv „conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, „conducerea unui autovehicul neînmatriculat” și „conducerea unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare”.

09 IAN| În comuna Horodniceni, persoane necunoscute au furat ce le-a fost la îndemână din casa unui sucevean. În intervalul 2 – 8 ianuarie, autori necunoscuți au pătruns în locuința bărbatului şi au sustras un sac cu grăunțe, o pungă de carne din congelator, un baton de salam și o cutie cu pliculețe de cafea, iar din grădină 8 pomi fructiferi prin săpare și smulgere, toate în valoare de 300 lei. Poliţiştii au dispus măsuri pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

09 IAN| Doi bărbaţi din comuna Vultureşti sunt cercetaţi în libertate pentru comiterea faptei de furt, după ce au recunoscut că au furat bicicleta unui fălticenean. Cercetările sunt efectuate de poliţiştii Secţiei de Polilţie Rurală nr. 12 Preuteşti. Vineri, 6 ianuarie, un fălticenean a reclamat că i-a fost sustrasă o bicicletă, aceasta fiind găsită în Vultureşti, în şura locuinţei unui bărbat (în vârstă de 41 de ani) care o furase în complicitate cu un consătean în vârstă de 18 ani.

09 IAN| O grijă în plus pentru fălticenenii care vor să-şi cumpere maşini. A semnat decretul pentru promulgarea noii formule de calcul a taxei de puluare auto, publicarea în Monitorul Oficial fiind o chestiune de timp. Potrivit noii legi, fălticenenii care cumpără o maşină pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă, vor fi nevoiţi să o achite. Va fi achitată taxa auto şi în cazul autovehiculelor înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, la momentul vânzării, de către noul proprietar. Pe de altă parte, persoanele care au platit o taxă mai mare în perioada 1 iulie 2008 – prezent, vor primi diferenţa de bani între vechea şi noua taxă auto.

09 IAN| Doar câteva zile au mai rămas până când în geamurile magazinelor din Fălticeni apar ispititoarele semne de “REDUCERI”. De două ori pe an, pentru cel mult 45 de zile, magazinele pot lansa vânzări de soldare. Între 15 ianuarie – 15 aprilie inclusiv, fălticenenii ar trebui să caute cu atenţie reducerile pentru produsele de toamnă – iarnă.

05 IAN| Fălticenenii care ignoră normele de circulaţie rutieră vor trebui să se gândească de două ori înainte de a se sui la volan. Amenzile de circulaţie au crescut de la 1 ianuarie 2012, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie de la 670 la 700 de lei. Astfel, cea mai mică amendă pe care o puteţi plăti în acest an este de 140 de lei, iar cea mai mare poate ajunge şi la 1400 de lei.

04 IAN| Marţi, 3 ianuarie, la ora 21.04, prin „SNUAU 112”, A.Andrei, din municipiul Fălticeni a sesizat faptul că tatăl său, respectiv A.Adrian, de 54 ani, din aceeaşi localitate, care locuieşte singur a avut un conflict cu vecinul său, T.Ionel, de 38 ani, localnic. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, la 03.01.2012, A.Adrian l-a invitat la domiciliu pe T.Ionel, unde au consumat băuturi alcoolice. În jurul orei 20.30 cei doi au început să se certe pe fondul consumului de alcool, iar la un moment dat, T.Ionel a ieşit din locuinţa lui A.Adrian, s-a întors având asupra sa o bărdiţă cu care a distrus o tăblie de la uşa de acces a imobilului. Ulterior, T.Ionel a fost identificat în locuinţa părţii vătămate şi condus la sediul Poliţiei municipiului Fălticeni, însă nu s-a reuşit audierea celui în cauză din cauza stării de ebrietate în care se afla. A.Adrian nu a depus plângere prealabilă împotriva lui T.Ionel pentru comiterea infracţiunii de distrugere. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „port fără drept de cuţit, şiş, boxă sau alte arme albe”, conform Legii 61/91 – Republicată.

02 IAN| Încă din primele zile ale lui 2012 pompierii fălticeneni au fost prezenţi la datorie. Pe 1 ianuarie, la nici două ore de intrarea în noul an, pompierii au fost solicitaţi alături de colegii de la Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, la o intervenţie în localitatea Capu Câmpului, unde ardea o casă. În a doua zi, după orele prânzului, echipajele de la Fălticeni au plecat la Dumbrăviţa, în comuna Vadu Moldovei, unde a fost anunţat un incendiu la o secţie de mobilă.

2011
___________________________________________________________________________________________________________
26 DEC| Detaşamentul de pompieri Falticeni a intervenit, cu două autospeciale, pentru stingerea incendiului izbucnit la Gospodăria lui Dumitru D., din comuna Dolheşti, sâmbătă 24 decembrie. La sosirea pompierilor la locul intervenţiei ardeau mocnit piese mobilier şi materiale textile cu pericol de propagare la întreaga locuinţă. Au ars piese de mobilier (noptieră, fotolii, un pat) şi materiale textile (lenjerii şi covoare). Din primele cercetări, a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza unei lampe de iluminat lăsate sub tensiune. Pompierii au o oprit propagarea incendiului la întreaga casă. În urma incendiului, Maria D., în vârstă de 58 de ani, a decedat. Victima a fost evacuată din casă de către vecini şi rude.

23 DEC| Guvernul a majorat ajutorul anual pentru veteranii de război. Ajutorul anual pentru veteranii de război, văduvele de război şi accidentaţii de război în afara serviciului ordonat a fost majorat de la 150 de lei la 200 de lei, a decis Guvernul, în şedinţa de astăzi. Ajutorul anual are drept scop susţinerea acestor persoane şi acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice. De ajutorul anual va beneficia un număr de 46.365 persoane, iar impactul bugetar va fi de 9,2 milioane de lei. Plata ajutorului anual din bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale se efectuează de către casele de pensii.

20 DEC| E-licitație.ro 131983/13.12.2011. ACET SA Suceava a demarat procedurile de atribuire a contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a stației de epurare din Fălticeni. In cadrul contractului va fi realizată proiectarea și execuția lucrărilor dar și pregătirea personalului și punerea în funcțiune a stației după finalizarea lucrărilor. Valoarea estimată a lucrărilor este de 40,1 mil lei (9,1 mil EUR), fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri de coeziune și co-finanțare. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 6 februarie 2012 ora 11:00, urmând ca deschiderea acestora să aibă loc în aceeași zi la ora 12:30.

19 DEC| Agenţia Locală ACET Fălticeni va implementa în anul 2012 un nou sistem informatic care va permite o mai bună evidenţiere a modului în care sunt facturate serviciile oferite. Practic, după modelul EON, clienţii ACET vor primi acasă o factură pe care o vor putea plăti prin bancă sau online. Din păcate, de noul mod de facturare nu vor putea benefica fălticenenii care locuiesc la bloc, aici facturarea urmând să se facă ca şi până acum la comun şi, dacă există doi trei locatari care nu-şi plătesc consumul, vor avea de suferit şi cei care sunt buni platnici.

12 DEC| În ultimii ani, la Fălticeni, numărul persoanelor care optează pentru închirierea unei locuinţe în detrimetrul achiziţionării uneia a crescut tot mai mult. De cele mai multe ori, închirierea nu urmează calea legală, cea ce dă mari bătăi de cap celor care administrează asociaţiile de proprietari. Nu se ştie cine, de la cine închiriază, la cine apelezi dacă în locuinţă sunt avarii ale instalaţiilor comune şi mai ales de undel iei pe proprietari când chiriaşul nu-şi plăteşte cotele de întreţinere. Ultimul recensământ a arătat că în Fălticeni peste 1300 de apartamente sunt nelocuite!

12 DEC| Personalul de Fălticeni a intrat în istorie! Odată cu noul plan de mers al trenurilor, care a intrat astăzi în vigoare, au fost schimbate si denumirile trenurilor. Astfel Personalul şi-a schimbat numele în Regio, dar asta nu înseamnă că locuitorii zonei Fălticeni se închesuie în număr mare să facă naveta cu trenul care acum este privat. Din Gara Fălticeni, pleacă zilnic, spre Dolhasca, Paşcani şi Târgu Neamţ, opt trenuri. Principalii clineţi ai trenului sunt o parte din elevii care urmează cursuri la liceele din Fălticeni.

08 DEC| În România anului 2011, se moare mai mult acum decât în urmă cu douazeci de ani. Acest lucru se întâmplă aproape în toată ţara. Aceasta este concluzia unui studiu Econtext. Şi în Fălticeni, în ultimii 20 de ani au trecut la cele veşnice peste 3000 de persoane. Luînd în calcul data de 8 decembrie se constată totuşi o uşoară scădere a numărului deceselor, cu aproape 15 la număr. De la începutul anului şi până astăzi, Biroul de stare civilă de la Fălticeni a înregistrat 245 de decese.

08 DEC| Chiar dacă iarna nu-şi face încă simţită prezenţa, spiritul sărbătorilor de iarnă îşi intră în drepturi la Fălticeni. După spectacolul de colinde care a avut-o ca protagonistă pe cantautoarea Maria Gheorghiu, la Fălticeni este anunţat un nou moment cu încărcătură emoţională. Vineri, 9 decembrie, de la ora 12, Restaurantul “Casa Carp” va fi gazda unui spectacol caritabil pentru beneficiarii Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.

06 DEC| Fălticenenii care locuiesc în vecinătatea barurilor şi tereaselor s-ar putea bucura în sfârşit de linişte, asta doar dacă o propunere legislativă aprobată de Senatul României va primi vot favorabil şi în Camera Deputaţilor. Barurile situate în apropierea blocurilor de locuinţe şi terasele in aer liber nu vor mai putea difuza muzică tare dupa orele 22.00, potrivit unei legi adoptate recent de Senat. Actul normativ interzice, totodată, organizarea nunţilor şi botezurilor la corturi în vecinatatea blocurilor. În Fălticeni, cu puţine excepţii, toate barurile şi restaurantele ar intra sub incidenţa acestei legi, care aduce şi amenzi de până la 3.000 de lei.

06 DEC| Murăturile şi borcanele cu conserve pentru iarnă sunt ultima atracţie a hoţilor din Fălticeni. În ultima perioadă se vorbeşte tot mai mult prin Fălticeni de boxe şi beciuri sparte de cei care profită de faptul că omul mai pune câte ceva deoparte pentru iarnă. Poliţiştii locali au avut câteva experienţe de acest fel cu oameni lipsiţi de orice fel de prejudecăţi şi atenţionează populaţia să fie foarte atentă la persoanele suspecte care le inspectează din priviri locuinţele. Un lacă sau un zăvor în plus n-ar strica pentru că foamea este mare.

30 NOV| Fălticenenii pot spune adio reparaţiilor prin CASCO dacă nu-şi încalţă maşinile cu anvelope de iarnă. Asiguratorii pot refuza plata daunelor pe CASCO dacă şoferii implicaţi în accidente nu şi-au echipat autoturismele cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În condiţiile în care şoferul a încălcat legea, compania de asigurări nu este obligată să suporte plata reparaţiilor. Chiar dacă deocamdată iarna se lasă aşteptată la Fălticeni, este bine să ştiţi că potrivit OG 5/2011, este considerată contravenţie conducerea autovehiculului fără ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna. De mîine, 1 decembrie, iarna va fi prezentă cel puţin calendaristic.

29 NOV | Fălticenenii vor trebui să se gândească de două ori înainte de a oploşi câinii fără stăpân în zona blocurilor. Ataşaţi de persoana care îi hrăneşte, aceşti câini devin cu timpul un real pericol pentru persoanele care circulă prin cartiere, fie zi sau noapte. Noile reglementări din legea câinilor comunitari spun că persoanele care cresc câini în spaţiile publice riscă amenzi de până la 5.000 de lei. În plus, daca eşti posesorul unui căţel, trebuie să ştii că noile dispoziţii te obligă să sterilizezi animalul dacă nu este de rasă. Totodată, fălticenenii care au câini au obligaţia de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative, în caz contrar riscând o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

25 NOV | Găsirea unei grădiniţe în Fălticeni este pentru mulţi părinţi un mare succes în viaţa de familie. Statisticile naţionale arată că din 1996 şi până anul trecut, numărul grădiniţelor din România a scăzut de aproape 9 (nouă!) ori. În Fălticeni nu s-au închis grădiniţe, dar locurile oferite în cele existente sunt insuficiente. Primăria Fălticeni spune că situaţia s-ar putea îmbunătăţi într-o oarecare măsură anul viitor, când sunt speranţe să fie finalizată o nouă grădiniţă în cartierul Republicii. Construcţia se află în faza montării învelitorii şi a tâmplăriei exterioare.

23 NOV| Deşi se spune că sistemele centralizate de termoficare şi eficienţă energetică sunt două mize majore pentru viitorul României, 60% dintre localităţi au renunţat deja la încălzirea centralizată în ultimii 15 ani, chiar dacă gigacaloria era subvenţionată. În eşantion se regăseşte şi Fălticeniul, care a renunţat la sistemul de termoficare la începutul anilor 2000. În prezent, peste 7.000 de locuinţe din municipiul Fălticeni deţin centrale termice proprii.

22 NOV | Slabe speranţe de angajare pentru fălticenenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Până pe data de 24 noiembrie, doar 56 locuri de muncă sunt înregistrate în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici. Cele mai multe oferte, 13 la număr, sunt pentru muncitori necalificaţi, dar se găsesc câteva joburi şi pentru şomerii cu studii: inginer în industria lemnului, economist în management sau asistent medical.

22 NOV| Maidanezii pot fi eutanasiati! Legea cainilor comunitari, adoptata de deputati. Dupa numeroase amanari, Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea care da posibilitatea autoritatilor publice locale de a opta pentru eutanasierea cainilor fara stapan din adaposturi, daca nu sunt adoptati in termen de 30 de zile. Noile dispozitii se vor aplica imediat dupa ce legea va fi promulgata si publicata in Monitorul Oficial.

18 NOV | Se apropie vremea colindelor. Cantautoarea Maria Gheorghiu se întoarce la Fălticeni pentru un spectacol extraordinar de colinde. Pe data de 6 decembrie, pe scena Complexului „Mirabela”, Maria Ghiorghiu şi Grupul „Balada” din Fălticeni vă invită la spectacolul intitulat „Pe la case luminate”. Acelaşi spectacol va fi prezentat pe data de 7 decembrie, la Suceava, pe scena Casei de Cultură.

18 NOV | Când îşi cresc bebeluşii, mămicile din Fălticeni trebuie să se gândească mai întâi la posibilităţile guvernului şi mai apoi la neajunsurile care vin odată cu aducerea pe lume a unui prunc. Un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale propune ca alocaţia pentru copii să fie reglementată în conformitate cu indicatorul social de referinţă. Totodată, proiectul stabileste şi regulile de acordare a alocaţiei de stat pentru copiii cetăţenilor români precum şi ai cetăţenilor altor state care au domiciliul sau reşedinţa în România. Concluzia: în timp ce părintele are obligaţii faţă de copil până când acesta reuşeşte să fie “pe picoarelele lui” din punct de vedere financiar, statul contribuie su suma de 42 lei pe lună!

18 NOV | Proprietari de maşini din Fălticeni ar putea plăti în viitor mai mult şi pentru poliţele de asigurare RCA şi CASCO. Potrivit Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independent, de vină ar fi majorarea taxelor anuale de autorizare a service-urilor, urmare a unei decizii a Registrului Auto Român care a intrat în vigoare la 1 octombrie. Potrivit acestei decizii. reparatorii auto vor fi nevoiţi să achite taxe anuale de autorizare în funcţie de numărul serviciilor prestate şi al mărcilor pentru care efectuează reparaţii.

18 NOV | Deşi ziua de 30 noiembrie este tot mai aproape, prea putini fălticeneni sunt cei care ştiu exact dacă sărbătoarea Sfântului Andrei a fost sau nu declarată, pana la urmă, zi liberă. Spre dezamăgirea unora, totuşi ziua de Sfântul Andrei nu este liberă, deci în această zi se lucrează normal. Acelasi lucru este valabil şi în cazul zilei de 24 ianuarie. La drept vorbind, chiar dacă ar dori să muncească, mulţi fălticeneni o tot ţin într-o zi liberă, pentru că n-au unde să se ducă iar locurile de muncă vacante pot fi numărate pe degete.

15 NOV | Spartul seminţelor cât este ziua de lungă este o meteahnă de care fălticenenii se despart cu mare greutate. De plictiseală sau pentru că aşa sau învăţat, de la elevi până la oameni trecuţi prin viaţă, în Fălticeni toată lumea sparge seminţe spre fericirea agenţilor economici. Primăria Fălticeni curăţă în fiecare dimineaţă parcurile şi aleea pietonală, cu doar 14 oameni. Şi pentru ei a intrat în fişa postului să măture coji de seminţe, chiştoace şi PET-uri, asta în timp ce coşurile de gunoi stradale rămân neatinse.