Economie

TOATE ŞTIRILE DIN SECŢIUNEA ECONOMIE

________________________________________________________________________________________________________________________________
2012

22 MAR - Finanţare prin programul START înfiinţarea de noi întreprinderi mici şi mijlocii. Tinerii antreprenori suceveni au şansa şi în acest an să primească finanţare prin programul START, ce urmează să fie demarat şi derulat din 22 martie de Agenţia pentru Implementarea Programelor şi Proiectelor pentru IMM (AIPPIMM).
Obiectivul programului este de a stimula înfiinţarea de noi întreprinderi, mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.
Bugetul alocat programului pentru anul 2012 este de 10.000.000 lei, din care 800.000 lei sunt destinaţi organizării de workshopuri de pregătire antreprenorială pentru sprijinirea dezvoltării IMM şi 9.200.000 lei pentru finanţarea implementării celor mai bune planuri de afaceri prin Alocaţie Financiară Nerambursabilă (AFN) în limita bugetului alocat.
Prin implementarea programului în anul 2012 se estimează acordarea de ajutor de minimis pentru minim 92 de beneficiari.
În vederea derulării programului START, AIPPIMM a demarat deja procedura de încheiere a convenţiilor de colaborare cu instituţiile de credit interesate. (SB)

Newsletter Economic – 28 februarie 2012
Newsletter Economic – 29 februarie 2012

06 FEB| Termenul de înfiinţare a unei firme a fost redus la aproximativ 3 zile, potrivit precizărilor făcute de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, incepand cu data de 6 februarie, fălticenenii care vor să îşi înfiinţeze o firmă nu se vor mai adresa Fiscului pentru obţinerea certificatelor pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social şi a adeverinţelor privind înregistrarea documentului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social, ci oficiilor registrului comerţului (ORC). Perioada de înfiinţare a unei societăţi va fi diminuată de la 10 zile la 3 zile. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului introduce un nou sistem informatic integrat, prin care antreprenorul poate depune toate documentele necesare înfiinţării unei societăţi online, fără costuri financiare suplimentare şi cu economie substanţială de timp.

27 IAN| Firmele fălticenene care angajează şomeri pe o perioadă nedeterminată ar putea beneficia de o serie de facilităţi fiscale, potrivit unui proiect de lege publicat în dezbatere publică de Ministerul Muncii. De asemenea, proiectul prevede si modificarea perioadei de cotizare pentru a beneficia de indemnizaţie, dar şi acordarea unei alocaţii de trasnsport şomerilor care îşi caută un loc de muncă. În zona Fălticeni sunt înregistraţi oficial peste 2.000 de şomeri.

12 IAN| Modificările aduse recent Codului fiscal dau posibilitatea persoanelor fizice de a închiria în scop turistic, pentru o perioadă de maxim 30 de zile, o camera din locuinţa proprie. Dacă, după reabilitările şi modernizările din aceşti ani, muzeele fălticenene vor fi reintroduse în circuitul turistic, atunci fălticenenii vor putea câştiga un ban cinstit de pe urma unor eventuale închirieri, asta pentru că în prezent puţini sunt cei care şi-au închiriat locuinţele respectând condiţiile legale. Cu ocazia recensământului din octombrie s-a constatat că peste 1300 de apartamente, chiar dacă au proprietari, nu sunt locuite.

12 IAN| Angajatorii fălticeneni defilează de la începutul acestui an după o nouă clasificare a ocupatiilor din Romania. Sunt nouă mari grupe de ocupaţii, de la înalţi funcţionari ai statului până la muncitori necalificaţi, însă, ceea ce este mai important, prea puţine firme din Fălticeni se arată dispuse să angajeze ca să aibă ce completa în actele salariaţilor. Clasificarea ocupaţiilor din România se aplică în toate domeniile de activitate economică şi socială şi este obligatorie pentru toate organele administraţiei publice central şi locale, unităţi bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizaţii patronale, sindicale, profesionale şi politice, fundaţii, asociaţii şi alte persoane fizice şi juridice care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României.

________________________________________________________________________________________________________________________________
2011
08 DEC| Statul român le pregăteşte angajatorilor fălticeneni amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei dacă vor încadra în muncă personal cu salarii de bază sub 700 de lei. Vorbim de o prevedere stipulată într-un proiect de hotărâre a Guvernului care vizează majorarea salariului minim brut pe ţară, de la 1 ianuarie 2012. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată ar urma să crească de la 670 lei la 700 lei lunar. În zona Fălticeni, potrivit cifrelor oficiale, îşi desfăşoară activitatea în jur de 800 de agenţi economici.

07 DEC| Angajatorii fălticeneni care încheie contracte de ucenicie nu mai au nevoie de autorizaţii speciale pentru a realiza astfel de contracte. Cu toate acestea, angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică, potrivit unei hotarari aprobate recent de Guvern. Chiar dacă ar vrea fălticenenii nici măcar ca ucenici nu-şi pot găsi în această perioadă un loc de muncă. Agenţia Locală Fălticeni pentru Ocuparea Forţei de Muncă are disponibil în această săptămână un singur loc de muncă, în sectorul alimentar.

06 DEC| ACET Fălticeni se pregăteşte să preia serviciile de alimentare cu apă în localităţile rurale din zona Fălticeni este vorba de serviciile care se vor înfiinţa în comunele care au finalizat investiţii în introducerea sistemelor de apă şi canalizare. Sunt vizate comunele Preuteşti, Fântâna Mare, Baia şi Buneşti. Potrivit şefului ACET Fălticeni, Vasile Cozma, în 2012 ACET va opera serviciul de alimentare cu apă în comuna Baia. Rămâne de văzut câţi dintre locuitorii din mediul rural vor fi dispuşi să renunţe la apa pe care o scot gratuit din Fântâni pentru a beneficia de luxul apei adusă direct în locuinţă.

30 NOV| Peste 60 de angajaţi din Fălticeni, care-şi desfăşoară activitatea în sectorul construcţiilor, vor rămâne fără loc de muncă pe timpul iernii. Unitatea Locală Fălticeni a AJOFM Suceava a fost înştiinţaţă de această intenţie dar nu poate preciza câte din cele 60 de persoane vor avea dreptul la ajutorul de şomaj. În altă ordine de idei, la această dată este disponibil un singur loc de muncă în sectorul alimentar.

22 NOV | Românii se împrumută tot mai puţin, atât de la bănci, cât şi de la persoane fizice, prieteni sau rude, spun statisticile naţionale. La rândul lor, fălticenenii au din ce în ce mai puţine oportunităţi de a găsi pe cineva dispus să-i împrumute. Din cauza crizei, băncile nu prea mai dau credite, dar nici persoanele fizice nu mai sunt atât de darnice, nu mai dau aşa uşor împrumuturi. Şi totuşi, mii de locuitori ai zonei Fălticeni au găsit un sprijin în Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Astfel, în primele 10 luni ale anului, instituţia fălticeneană a împrumutat peste 8.600 de membri cu peste 150 de miliarde de lei vechi, cea mai mare rată de împrumut din istoria CARP Fălticeni.

18 NOV | Mai puţine taxe pentru fălticeneni, în relaţia cu Registrul Comerţului. Ministerul Justiţiei a eliminat o parte din tarifele practicate de oficiile registrul comertului de pe lângă tribunale şi de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, potrivit unui act normativ recent publicat în Monitorul Oficial. A fost redus numarul de tarife perceput pentru transmiterea informaţiilor prin e-mail sau pe suport magnetic. De asemenea, nu se vor mai practica taxe pentru furnizarea de informaţii în limba engleză. Noul Ordin prevede un tarif de 2,42 lei pentru transmiterea documentelor prin fax, respectiv 6,45 lei pentru transmiterea prin poştă. Pentru expedierea actelor in străinătate, cu confirmare de primire, se percepe suma de 120,97 de lei. Dacă aveţi nevoie de îndrumare pentru completarea corectă a cererilor adresate oficiilor Registrului Comerţului, altele decât cererea de înregistrare a personelor juridice, fizice şi decât cererea pentru obţinerea autorizării funcţionării, veţi achita 3,63 lei.

18 NOV | Două veşti proaste pentru fălticenenii care nu se pot lăsa de fumat. Ambele sunt în strânsă legătură cu banii cheltuiţi pentru satisfacerea acestui viciu. Începând de ieri se pot vinde doar ţigări care au tendinţa redusă de aprindere, potrivit unui directive europene. Mai mult, preţul unui pachet de ţigări s-ar putea majora cu 20%, de la începutul anului 2012, potrivit unei propuneri legislative care prevede aplicarea unei penalităţi pentru periclitarea stării de sănătate. Taxele astfel colectate ar urma sa fie directionate catre Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sanătate. În Fălticeni a crescut îngrijorător numărul tinerilor care fumează, lucru care poate fi dedus după aglomeraţia din zona chioşcurilor şi a parcurilor.

18 NOV | Angajatorii din Fălticeni vor fi încurajaţi să facă angajări. Cel care vine cu soluţia este Ministerul Muncii care propune ca firmele ce angajează şomeri, pe o perioadă nedeterminată, să primească lunar, timp de un an, 200 de lei pentru fiecare persoană angajată. Totodată, ministerul vrea să ofere alocaţii profesionale persoanelor care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, pe durata participării la un program de formare profesională. În Fălticeni mai mişcă câte ceva în industria textilă, prelucrarea lemnului şi poate în construcţii, sectoare care obişnuiesc să facă angajări dar nu într-un număr atât de mare încât să obţină un beneficiu de pe urma mărinimiei guvernamentale.