Educaţie

TOATE ŞTIRILE DIN SECŢIUNEA EDUCATIE

___________________________________________________________________________________________________________
2012
20 FEB Bucurie de scurtă durată pentru sute de elevi din zona Fălticeni. Potrivit Ministerului Educaţiei, elevii care nu au făcut cursuri în această perioada, din cauza iernii, vor trebui să recupereze orele pierdute. Pentru şcolile unde cursurile au fost suspendate pentru o perioadă mai scurtă de timp până la 3-4 zile, recuperarea orelor se va face intensiv în timpul săptămânii. În această situaţie se află elevi din localităţile Vultureşti, Pleşeşti, Giurgeşti şi Hreatca.

20 IAN| Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. a organizat pe 20 ianuarie, la Fălticeni, prima acţiune a proiectului „Tangenţe culturale italo-române: Între cunoscut şi necunoscut”. Tema evenimentului desfăşurat la şcoala Alexandru Ioan Cuza a fost „Sorana Coroamă Stanca, o mare personalitate a culturii române, cu origini multiculturale, descendentă a familiei Cazaban”. Au participat cadre didactice din instituţia amintită, elevii clasei a V-a B, reprezentanţi ai comunităţii locale de etnici italieni şi oficialităţi din Fălticeni.
Obiectivele proiectului sunt promovarea şi cunoaşterea contribuţiei aduse patrimoniului social şi cultural al României de către etnicii italieni stabiliţi pe teritoriul României, cunoaşterea şi promovarea valorilor multiculturale naţionale şi, mai ales, locale. De asemenea, prin organizarea unor astfel de evenimente cultural-artistice se urmăreşte atragerea interesului pentru păstrarea şi valorificarea elementelor pozitive din cultura noastră, care privesc aspecte legate de cultura minorităţii italiene.
09 IAN| Începând cu acest an, unităţile de învăţământ vor primi finanţarea de bază în funcţie de numărul de elevi care vin la ore şi nu în funcţie de numărul celor înscrişi în catalog. Ca urmare a acestui aspect, inspectoratele au început monitorizarea privind frecvenţa la cursuri încă din primul semestru al anului şcolar în curs, urmând să continue şi în semestrul al II-lea. „«Finanţarea urmează elevul» va duce la scăderea abandonului şcolar, astfel că va fi o implicare mult mai puternică a şcolii în societate“, a decalarat ministrul Funeriu în cursul săptămânii trecute. (romulussiremus.wordpress.com)

20 DEC| Crăciunul înseamnă bucurie, iar elevii Şcolii cu clasele I-VIII, Nr. 3, „Mihail Sadoveanu” din municipiul Fălticeni, ştiu să se bucure şi mai ales să bucure, pe cei dragi. Prin urmare, cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în această unitate şcolară s-au gândit să deruleze proiectul tematic „Crăciun de poveste”. Elevii care au participat au prezentat diverse materiale realizate în cadrul orelor de curs şi a activităţilor extraşcolare. Aşa cum am aflat de la prof. Olimpia Apetrei, coordonatorul proiectului, printre activităţile desfăşurate cu această ocazie s-au numărat, „Scrisori către Moş Crăciun”, „Crăciunul în poezia elevilor noştri” – şezătoare, „Cea mai amuzantă fotografie cu Moşul” – concurs de fotografie, „Desene de Crăciun” – expoziţie de desene, „Să împodobim bradul de Crăciun al clasei noastre!”, „Reţete de Crăciun”, “Dăruieşte de Crăciun” – activitate umanitară. Creaţiile au fost afişate în spaţiul expoziţional al şcolii, pentru a se bucura de ele toţii elevii, profesorii şi mai ales, părinţii, iar darurile colectate în cadrul activităţii „Dăruieşte de Crăciun”, au bucurat sufletele copiilor cu situaţie materială precară. (Silviu Buculei)

Galerie foto:

19 DEC Moment de reflexie pentru cadrele didactice. Dascălii care îşi lovesc elevii ar putea fi sancţionati cu o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care prevede totodată aplicarea unei amenzi de 1.000 de lei părinţilor care îşi trimit copiii la cerşit. La nivelul conducerii şcolilor din Fălticeni nu emoţii vizavi de această iniţiativă, pentru că, spun directorii de şcoli, între profesori şi elevi există o colaborare corectă iar practici de genul indicatorului peste palmă au dispărut de mult din arsenalul didactic.